• 22/01/2021
  • admin
  • 0

Ecografie pulmonară

Ultrasonografia, ecografia este o metoda imagistica frecvent utilizata in practica medicala, in multe specialitati si cunoscuta de pacientii in cauza. Este o tehnica simpla, noninvaziva ce ofera imagini de calitate foarte buna si poate fi repetata fara a avea repercursiuni negative asupra pacientilor. Ecografia poate fi considerata o extensie a examenului clinic care in contextul clinic dat, ofera informatii suplimentare ce ajuta la stabilirea cu precizie crescuta a unui diagnostic si la o decizie corecta asupra tratamentului.

In pneumologie ecografia a fost introdusa relativ tarziu deoarece s-a considerat faptul ca plamanul fiind o structura plina cu aer nu poate fi vizualizat ecografic, aerul blocand transmiterea undelor ultrasonice. Ulteror in 1990 a fost introdusa ecografia in pneumologie constatandu-se de fapt ca ecografia pulmonara poate da imagini caracteristice pentru anumite situatii clinice. In prezent pentru fiecare afectiune pulmonara exista o semiologie ultrasonografica caracteristica. Astfel aplicatiile ecografiei pentru practica pneumologica continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid.

In pediatrie ecografia pulmonara reprezinta o investigatie de necesitate in multe situatii. Perioada de sugar si copil mic reprezita o parte a vietii in care imunitatea este in formare, in care apare necesitatea familiei de a integra copilul in colectivitate de gen cresa, gradinita. Datorita acestor situatii copilul este expus la infectii respiratorii frecvente atat de tract respirator superior cat si de tract respirator inferior. Intradevar majoritatea infectiiilor respiratorii sant virale insa cu toate acestea pot apare suprainfectii locale si complicatii ce necesita investigatii suplimentare care sa ajute la stabilirea unui diagnostic corect si un tratament adecvat. Acest lucru impune la necesitatea efectuarii unei radiografii pulmonare in multe cazuri. Aici intervine rolul ecografiei pulmonare care poate fi efectuata rapid, fara a iradia copilul si poate fi repetata de cate ori este nevoie, cu obtinerea unor imagini clare, specifice pentru fiecare afectiune pulmonara. Tot timpul trebuie interpretata si corelata o ecografie pulmonara in context clinic. De specificat ca ecografia pulmonara nu inlocuieste o radiografie pulmonara in cazurile grave, in cazurile in care contextul clinic o cere.